Избрани Новини

Общинските съветници на ГЕРБ в Благоевград искат ревизия на общия устройствен план

Целта е да спрат строителството в зелени и спортни зони

Групата на ГЕРБ в Общински съвет – Благоевград ще предложи ревизия и промяна на общия устройствен план на града заради сигнали за намерение за строителство в зелени площи и спортни зони. Това заявиха на пресконференция общинските съветници на ГЕРБ.
„Възниква обществено напрежение, свързано със застрояването на зелените площи в Благоевград - белите дробове на нашия град. Опасенията на хората са, че ще се застроят тенис кортовете в парк „Бачиново“, така и други подобни места, които са отразени в общия устройствен план като зони, в които може да бъде осъществявано строителство. Ние имаме решение на проблема - нашата групаще внесе, още на следващата сесия, като извънредна точка в дневния ред предложение, общият устройствен план да бъде ревизиран, с акцент тенис кортовете“, коментира общинският съветник Кирил Илиев.
Той уточни, че преди време, когато начело на общината бе кметът от БСП Костадин Паскалев,   там е допусната промяна предназначението на земята и сега върви съгласувателна процедура във всички инстанции. „Тази процедура ще стигне и до Община Благоевград за издаване на разрешение за строеж. Въпросът е такъв, че администрацията няма правна формула, по която да откаже това разрешително за строеж. Така, че решаването на проблема чрез Общинския съвет е да се гласува промяна на общия устройствен план. Това, което смятаме и считаме да направим, е да разгледаме всички зелени зони, паркове и алеи“, каза още Кирил Илиев.  Той подчерта, че единственият полезен ход е ревизия на този общ устройствен план, като така ще се запазят като такива всички зелени зони, на които  към момента не е реализирано строителство. „През последните осем години, при управлението на кмета от ГЕРБ Атанас Камбитов, не бе допуснато застрояване в нито една от тези зони. Сега с промяната на управлението, с новото ръководство, тези апетити се възбудиха отново и те идват на дневен ред. По отношение на кортовете, то ние сме убедени, че там трябва да бъде зона за спортни съоръжения, а не за курортни дейности, което позволява строителство при определени показатели“, категоричен бе общинският съветник от ГЕРБ.
На пресконференцията съветниците от ГЕРБ обявиха, че ще внесат до компетентните институции искане за проверка и спешно разследване какви са загубите на община Благоевгра при транспортирането на боклука до Костинброд.
Съветникът Красимир Роячки припомни, че месеци наред заради отказ на кмета Румен Томов да сключи договор със законно избрания оператор на депото, боклукът на община Благоевград се извозваше до Костинброд, при условие, че на няколко километра от града стои неизползвано готовото модерно и официално открито депо край село Бучино.
„Групата на ГЕРБ предупреждаваше настоящия кмет много пъти, че неподписването на договора ще доведе до сериозни проблеми. Политическото решение, което кмета Томов взе – да не подпише договор със законно избраната фирма за оператор на депото, извозването на сметта на стотици километри, депонирането ѝ в сметището на Костинброд, според нас е нанесло щети за милиони левове на общината“, коментира Красимир Роячки. Той уточни, че в отговор от кмета, който е предоставен публично,  е видно, че средствата са шестцифрена сума. „Нека комптентните органи извършат своята проверка, защото те ще имат достъп до пълната информация и тогава ще стане ясно колко са загубите на общинската хазна от действията на кмета Томов“, каза Роячки. Според него няма логика в действията на кметския екип, който от началото на мандата повтаря, че няма пари, а в същото време изразходва милиони за извозването на боклука при направено, работещо, законно сметище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов