Избрани Новини

80% от общия брой на новорегистрираните безработни в Разлог са от сферата на туризма

9% са с прекратени трудови договори в преработващата промишленост, 7 % в търговия и транспорт

С въвеждането на извънредното положение в Бюрото по труда в Разлог се отчита по-голям брой регистрирани безработни лица с прекратени трудови договори от сферата  на хотелиерството и ресторантьрството, информира БНР. 

В Дирекция Бюро по труда - Разлог, което обслужва 4 общини – Разлог, Белица, Банско и Якоруда, 80% от общия брой на новорегистрираните безработни са именно от сферата на туризма. 9% са с прекратени трудови договори в преработващата промишленост, 7 % в търговия и транспорт. 

В Бюрото по труда в Разлог продължава приема на документи от страна на работодателите, които желаят да подадат заявления за получаване на компенсации по схемата 60/40. 
Към края на миналата седмица подали заявления работодатели в ДБТ Разлог са 194 за 1712 работника, одобрени са 72 за 1 039 работници и служители.
От трудовата агенция напомнят на работодателите, че заявлението и приложените към него изисквани документи се подават в Дирекция Бюро по труда, на чиято територия е мястото на работа на работниците. В периода на извънредната ситуация от 13.03. до 30.04. 2020 г. -  262-ма безработни са започнали работа, като от тях 128 с посредничеството на Бюрото по труда в Разлог. 
 Към края на месец април най-високо е равнището на безработица в община Якорда – 32.5%, на територията на община Разлог – 18.8%. Очакванията на трудовите инспектори са, че от началото на месец юни ще започне обявяване на свободни работни места в секторите  хотелиерство, ресторантьорство, търговия и услуги и съответно ще има наети отново на работа хора.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)