Избрани Новини

Никой не се е отказал да участва в изграждането на проекта АЕЦ "Белене"

Обвързващите оферти ще се подават след преминаването на кризата с COVID-19

Срокът за изготвяне на обвързваща оферта за строителството на проекта АЕЦ "Белене" ще започне да тече в момента, в който бъде осигурен физически достъп до информационната стая с книжата на проекта. Това обясни пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Самата информационна стая ще се намира в НЕК и ще бъде на разположение пред потенциалните инвеститори, уточнява 3e-news.net. Достъпът до нея, за изготвяне на анализите и предложенията на компаниите, обаче ще бъде осигурен след смекчаване на санитарните изисквания, свързани с пандемията от коронавирус, обясни Петкова.

Тя обясни, че въпреки забавянето на проекта в момента продължават преговорите с потенциалните инвеститори. Към момента никой не се е отказал да участва в изграждането на проекта, до инвеститорите е изпратен информационен меморандум, обясни министърът. Очаква се и следващата седмица да има телеконферентен разговор с компаниите по отношение на развитието на проекта. Припомняме, че в момента пет компании са пожелали да участват в строителството на АЕЦ "Белене" – това са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом и Дженерал Електрик.

Министър Петкова е убедена в доброто бъдеще на проекта Белене, стана ясно още по време на интервюто. По думите ѝ това е европейски проект, който ще спомогне на страната ни за постигане на целите на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2050 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов