Избрани Новини

Пренасят ли кърлежите COVID-19?

В сезона активността им отново е голяма

В първия уикенд на извънредна епидемиологична обстановка парковете са отворени за посетители и обработени срещу кърлежи. Въпреки това рискът остава и се увеличава многократно в неокосените зелени площи.
„В този сезон активността на кърлежите е отново много голяма. Имаме тревостой и влажност и те намират подходящите условия. Апелирам веднага, своевременно, да се направи преглед на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой на открито”, посочи началникът на отдел „Паразитология” към РЗИ-София Цезарина Илиева по Нова ТВ.
Тя допълни, че няма данни кръвосмучещи насекоми или членостоноги, каквито са кърлежите, да пренасят вируса на COVID-19. „Конкретно може да се предполага, че е много малка вероятността, предвид структурата на вируса, да се пренася по кръвен път, чрез ухапване или запиване на кърлеж. Нямаме категорични данни”, обясни Илиева.
„За нашият регион това, което е опасно за хората, е лаймската болест, марсилската треска, ку-треската също”, каза още началникът на отдел „Паразитология”.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май