Избрани Новини

Кантарджиев: Съвсем близо сме до овладяване на епидемията

За да видим светлината в тунела, трябва да спазваме мерките, призова той

Проф. Тодор Кантарджиев обясни статистически къде се намира България в епидемията от коронавирус, информира tribune.bg. „При грипа един болен заразява 1,5-2 души. А при коронавируса това репродуктивно число без контрол и мерки е 3. Един човек заразява трима. Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. Когато това число е по-малко от 1, означава, че епидемията е овладяна. В момента при нас това число е около 1“, обясни членът на Националния оперативен щаб.
„Последните две седмици го поддържаме именно толкова, а в първите седмици на заболяването беше 1,7. Сега виждате колко сме го ограничили вируса и това зависи от усилията на обществото и дали хората спазват мерките. Това ще бъде светлината в тунела на тази епидемия“, допълни той.
Друг важен показател за развитието на заразата е времето за удвояване на случаите. „Колкото е повече, толкова е по-добре“, каза проф. Кантарджиев.
„След първите случаи през март времето за удвояване беше 10 дни, после стана 12, а сега вече е над месец. Помните как европейската държава с най-много случаи имаше удвояване за 5 дни. При нас това е много ниско число и това означава, че мерките дават своята ефективност, въпреки критиките, че сме плашели. Но е видно, че това е правилно и трябва да продължим с дистанцията и хигиената“, призова проф.Кантарджиев.
Той обясни, че в България е имало 120 хиляди карантини. „Може да си представите какъв ресурс на полицията, гранична полиция и РЗИ е вложен, за да се ограничи заразата с тези навременни мерки и да останем на разпространение от тип огнища“, допълни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов