Избрани Новини

Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Общо 1 745 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение

Всяка година, през третата неделя на месец май, светът отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.
В България Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва от 1992 година. Тази година инициативата ще премине под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.
Поради пандемията от COVID-19 и необходимостта всички ние да пазим здравето на хората от най-рисковите категории, сред които са и живеещите с вируса на ХИВ/СПИН, тази година всеки, който иска да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, може да го направи, като днес в 21.00 часа постави на прозореца запалена свещичка или друга светлина в знак на солидарност.
За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва в Сан Франциско и Ню Йорк през 1983 г., когато все още се знае твърде малко за болестта. Днес в инициативата участват над 1 200 организации в 115 държави, като тя е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. Целта е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” от началото на годината до 13 май 2020 г. са открити нови 83 ХИВ – серопозитивни лица, с което регистрираните носители на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 3 367. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, над 8% – при инжекционна употреба на наркотици. Броят на починалите от ХИВ /СПИН през 2019 г. е 38 лица.
Към 31 март 2020 г. общо 1 745 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)