Избрани Новини

Проф. Горчев: Важно е от какво загиваш – дали от коронавирус или с коронавирус

Здравната ни система оцеля при стрес теста COVID-19, заяви проф. Горчев

Важно е от какво загиваш – дали от коронавирус или с коронавирус. Това са неща, които тепърва се дискутират. Коронавирусът е една непозната болест, която предстои тепърва да бъде уточнена и лекувана. Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ проф. чл. кор. д-р проф. Григор Горчев.

Според проф. Горчев никога не е била така обединена медицинската общност в България. "Много медици, които са работили на "тихия" фронт, високо подготвени колеги, дадоха своя реален дан в тази обща криза", каза той.

Включиха и Висшите училища – видяхме Плевен, Пловдив, Варна, София, БАН. Това са все такива мозъчни атаки, за които беше единствено борбата с коронавируса, продължи проф. Горчев.

"Здравната системата в момента оцелява и то много добре. Лично аз, който съм ходил в много болници, не само в България, и познавам техните системи, трябва да кажа, че аз съм горд от това, което стана в България – от колегите, от щаба, от правителството", посочи той.

"Искам да гледам като експерт, защото сега се очаква вълната от заболели. Ние вече живеем с COVID-19. Българският народ е интелигентен и вече спазва лична хигиена. Трябва да свикнем да живеем с вируса. Болните няма да спрат. Това е една опасна болест, която тепърва престои да бъде изследвана и лекувана", заяви проф. Горчев.

На въпрос за разликите между държавните и частните болници, професорът заяви: "Всяка една болница беше подготвена. Никъде по света пациентът не се интересува в каква болница ще бъде лекуван, а какъв медицински продукт ще получи. Има добро управление и не толкова добро. Не трябва да се спекулира с частно и държавно здравеопазване. Пациентът трябва да избере сам продукта, който е най-добър за него", подчерта той.

Проф. Горчев алармира, че в последните дни се забелязва бум на онкоболни пациенти у нас. "Само вчера съм прегледал 30 жени и 5 от тях бяха с раково забоялване. Явно през тези два месеца достъпът до здравеопазването си оказа влияние. Животът продължава, не всичко е COVID-19. Знаем колко са загинали от тази инфекция, но не знаем колко са загинали през това време от други заболявания. Оттук нататък трябва да се мобилизираме и да лекуваме пациентите. Медицината се развива", каза още проф. Горчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)