Избрани Новини

Подкрепят с 16 млн. лв. сектор „Рибарство и аквакултури”

Животът

14-05-2020, 12:55

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подкрепата ще бъде за всички "на светло", които легално са декларирали дейностите си

Малко над 16 млн. лева ще се разпределят в три мерки за подкрепа на сектор "Рибарство и аквакултури". Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет днес. На него министър Танева представи компенсаторни мерки за подкрепа на сектора, които по думите й са програмирани съвместно с бранша.

Едната от мерките дава право на подкрепа по Мярка 1.9 за временно преустановявавне на риболовната дейност, втората е по Мярка 2.6 за подкрепата за сектора на аквакултурите при временно спиране или намаляване на производството и по Мярка 5.4 - преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Подкрепата ще бъде за всички "на светло", които легално са декларирали дейностите си и ще се предоставя по обективни показатели. Максималната помощ ще бъде до 80 хил. лева и по трите мерки, посочи земеделският министър.

От името на браншовите организации Емил Милев каза, че подкрепата директно ще подпомогне собствениците на риболовни кораби.Той посочи, че комуникацията с МЗХГ е много добра и това помага за изчистване на проблемите в сектора.

От Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш бе посочено, че трите мерки, предлагани от министерството, са "страхотна перспектива за всички, които са изостанали, както и за тези, които искат да надградят бизнеса си. Това е тежък, рисков, ръчен труд в риболова и помощта ще е абсолютно адекватна и навременна, посочиха от бранша.

Министърът на земеделието обяви, че на разположение на гроздопроизводителите във винарската програма ще бъде обявена мярка за бране на зелено в размер на 1 милион лева.

„303 лева на декар ще може да получи всеки производител на грозде, ако реши да се възползва от тази възможност за подкрепа. До 5 юни в Изпълнителната агенция по лозята и виното ще могат да се подават заявления и след това да се провежда процедурата. Целта на мярката е, ако гроздопроизводителят прецени, че ще има натиск на пазара, да изкара по-малко количество, а другото да го обере на зелено и да получи 303 лева на декар“, уточни министърът.

Танева каза, че е било взето и решение за подкрепа на черешопроизводителите и реализацията на продукцията им на пазара, като за тази цел е отпуснат 1 милион лева. Парите ще бъдат предоставяни на оператори, които изкупуват череши. Заплащането ще бъде в рамките на 50 лева на тон, ако завишат изкупуваните от тях количества с 30%, спрямо 2019 година.

„България има много добре развит сектор – 10 000 хектара насаждения, 14 000 декара предстои да влязат в плододаване, секторът е растящ в последните години и произвежда повече, отколкото ние национално потребяваме“, отбеляза земеделският министър.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)