Избрани Новини

До две седмици става ясно ще отворят ли детските градини у нас

Всички мерки зависят от медицинските резултати и от статистическите данни

След отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БНР. Той припомни, че в момента е в сила забраната за влизане на чужденци от трети страни или на граждани на някои европейски държави, в които има голям брой заразени с коронавирус.
Забраната не важи за български граждани, които се връщат от чужбина, но здравният министър ще настоява да остане в сила задължителната 14-дневна карантина за тях.
След 13 май, когато извънредното положение ще отпадне у нас, ще остане временната забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища, както и  временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери.
Сектор култура не е забравен и там се очаква постепенното разхлабване на някои мерки.
"В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“, съобщи още здравният министър.
Един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.
"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“, каза още Ананиев.
Той очерта два варианта за Закона за здравето, с който ще се определят противоепидемични мерки след 13 май.
"Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“, обясни той.
Критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)