Избрани Новини

Премахват КПП-тата утре следобед

Ще може да се пътува свободно, без декларация, заяви вицепремиерът Дончев

Ако предложението бъде прието от Народното събрание, извънредното положение ще бъде отменено след 13 май. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ и уточни, че очаква всички депутати да гласуват „за“, защото предложението е в обществен интерес.
По думите му обявяването на извънредно положение е позволило на държавата да се справи със заплахата от коронавируса.
„В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация“, каза Дончев.
Вицепремиерът посочи, че се съмнява, че тези резултати са щели да бъдат факт без извънредно положение. Той уточни, че сега страната ни преминава в преходна фаза, след която се очаква животът да се върне към нормален ритъм.
„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да се върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, посочи още той.
Контролно-пропусквателни пунктове в областните градове ще бъдат премахнати утре следобед. Ще може да се пътува свободно, без декларация.
По отношение на отварянето на детските градини и яслите, Дончев заяви, че не може да обещае конкретна дата. Той уточни, че ще изчакат края на тази седмица и епидемичните данни, а на тяхна база ще се прецени как да действат в тази насока.
„Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерирам по-малко риск“, коментира вицепремиерът.
Относно кината и театрите – отварянето им зависи от хода на заболяването. При траен спад правителството е готово да даде зелена светлина и на тях.
Той обясни, че никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика - един през есента и друг през зимата.
„Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа“, допълни той.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)