Избрани Новини

Административният съд в Благоевград спря решението на ОИК за отстраняване на кмета Томов

Делото беше образувано след жалба на г-н Томов срещу решението на ОИК

Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което през миналата седмица бяха прекратени предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград.

Делото беше образувано след жалба на г-н Томов срещу решението на Общинската избирателна комисия. Дали Общинската избирателна комисия ще обжалва решението на Административния съд ще стане ясно в следващите няколко дни, предаде БНТ.

След като Румен Томов беше отстранен от длъжност за неспазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация, за временно изпълняващ длъжността кмет беше избран Ясен Попвасилев, до провеждането на нови кметски избори, допълва БНР.

Междувременно на поредното си извънредно заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград е поискала от община Благоевград достъп до архивите от изборите през 2015. То  е по повод искане на специализираната прокуратура.

Исканата от следователите и спецпрокуратурата справка касае времето от втория мандат на кмета  на Благоевград Атанас Камбитов.

През 2017 година  срещу него беше подаден сигнал от общински съветник за това, че в рамките на една седмица е осъществявал бизнес дейност и в качеството си на управител на дружество е разпределил близо 100 хиляди лева дивиденти. Тогава ОИК отказа да  прекрати предсрочно пълномощията му, заради явно нарушение на закона, а самият Камбитов твърдеше, че това  било техническа грешка и поиска от Окръжния съд  да  обяви за несъществуващо обстоятелството, че е бил  управител на фирма от 25 септември до 3 октомври 2017 година. 

Съдът потвърди този факт, но едва когато мандатът на Камбитов беше изтекъл.

По негова жалба обаче предсрочно бяха прекратени пълномощията на спечелилия изборите миналата година Румен Томов, който не беше заличил в срок името си като едноличен търговец, макар, че дейността на фирмата му беше прекратена. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)