Избрани Новини

Европа облекчава мерките срещу COVID-19

На повечето места маските остават задължителни в обществения транспорт и търговските обекти

Редица европейски държави облекчават мерките срещу COVID-19 от днес, съобщава tribune.bg. На Апенините италианците ще могат да посещават парковете и роднините си, както и да се движат от една област в друга. Строителството и търговските обекти също започват работа. Маските са задължителни на летища и гари. Училищата, обаче, остават затворени до септември.

И в Испания училищата остават затворени до септември. По-малките търговските обекти, обаче отварят, а барове, кафенета и ресторанти ще продават храна за вкъщи. Маските стават задължителни в обществения транспорт.

Последното остава в сила и в Гърция. Атина отваря само 10 на сто от затворените си търговски обекти, като магазини за спортни стоки, оптики, шивашки ателиета, фризьорски салони и козметични студия ще работят с предварително записване. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви.

Малките квартални магазини отварят и в Португалия. И тук за фризьорските салони ще се изисква предварително записан час. Разрешават се индивидуалните спортове на открито, а маските остават задължителни в обществения транспорт. 

Както обещаха, някои провинции в Германия отварят постепенно училищата си. Храмовете, музеите и зоопарковете също отварят врати, а барове и ресторанти ще правят само доставки до дома. Маските стават задължителни в транспорта и магазините.

И Австрия запазва маските в обществения си транспорт и търговските обекти. Правителството на Себастиан Курц връща в училище зрелостниците, а предстои и постепенното подновяване на занятията на другите ученици.

В Белгия предприятията и компаниите, в които не се приемат посетители, ще отворят врати отново, а маските остават задължителни за обществения транспорт.

Извън Будапеща правителството на Виктор Орбан отваря терасите на кафенетата, ресторантите, а също и плажовете. Подновяват се професионалните спортни тренировки. Маските са задължителни в магазините и обществения транспорт.

И Полша отваря хотелите, търговските центрове и част от културните си институции, сред които библиотеките и някои музеи. В Хърватия подновяват дейността си услугите, при които има близък контакт с клиентите. В Словения също се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, както и музеите, фризьорските салони, книжарниците. Подновяват се тренировките на професионалните спортисти. Маските са задължителни в затворени пространства на обществени места, в обществения транспорт и магазините.

В съседна Сърбия кафенетата и ресторантите се отварят при спазване на социалната дистанция, маските стават задължителни в обществения транспорт, междуградските влакове и автобусите на дълги разстояния.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов