Над 150 общински служители в Кюстендил остават без работа

Мярката е взета заради тежки финансови проблеми на общината

Тежки финансови проблеми имаа община Кюстендил, информира Нова ТВ. Хазната е полупразна заради изключително ниската събираемост на данъци от началото на годината. Като мярка срещу колапса, от общината вече са връчили предизвестия на 150 служители от общински предприятия.
"Ще се регистрирам като безработна в Бюрото по труда. Ще очаквам обезщетение, с което мисля, че ще се справим, защото мъжът ми остава на работа. Имаме уверението на кмета, че когато всички това отмине, ще се върнем на работа", разказва Марияна Велкова.
"Извънредното положение изисква извънредно мерки. Беше необходимо да преминем на икономичен финансов режим. Над 55% за последните 45 дни са намалели постъпления в общината. В номинално изражение това е над милион и 300 хиляди лева. Всички дейности в областта на културата, спортните мероприятия са спрени от 6 март. Трябваше незабавно да реагираме с масово съкращение в тези звена, за да гарантираме качествени и бързи услуги от страна на общинската администрация", обясни кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
Той заяви, че за момента е трябвало да бъде намерено спешно решение. Общината има средства за още два месеца. Ако в общината не пристигнат постъпления, верроятно ще се посегне и към други звена, обясни Паунов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"