Избрани Новини

Идва ли краят на ръкостискането?

Ръкостискането е жест, натоварен с много символика

Седмица преди да се зарази, Борис Джонсън смело повтаряше, че няма да спре да се ръкува с хората. Но както той, така и всички ние продължаваме да живеем в условия на социална дистанция. И докато е сигурно, че когато всичко това отмине, отново ще можем да прегръщаме близките си, то все по-усилено се говори, че един поздрав ще остане в миналото - ръкостискането. Идва ли краят на здрависването и какво би могло да го замени?
Исторически моменти, важни решения, затопляне на отношенията между държави на ръба на войната. Ръкостискането е жест, натоварен с много символика. Но е на път да остане в миналото.
Проф. Дороти Нойс, експерт по фолклор: Здрависването показва мъжество, то възниква като противовес на френския или азиатския поклон. С годините се превърна дори в начин да покажеш превъзходството си. Спомнете си онази прословута среща на Доналд Тръмп и Еманюел Макрон. Всеки от тях сякаш опитваше да покаже, че може да стисне ръката на другия по-силно и за по-продължително време.
"Да си стиснем ръцете" е начинът да покажем, че сме се договорили за нещо. От векове е и ясен знак, че не си злонамерен, а в света на политиката е и ярък символ, че се случва нещо значимо.
Но с навлизането на пандемията от COVID-19 то се превърна в табу.
Проф. Чарлс Герба, микробиолог: Един от основните проблеми на ръкостискането е, че се излагаме на стотици потенциални опасности. Всеки път щом кихнем, посетим тоалетната или просто докоснем нещо навън, по ръцете ни полепват микроби. Само с едно докосване на повърхност можем да съберем 50% от микроорганизмите, които се намират върху нея.
Според проф.Герба, известен отвъд Океана като "Д-р Вирус", да се ръкуваш с някого е много по-опасно, отколкото някой да кихне близо до теб. Но, ако е дошъл краят на този вид поздрав, какво ще го замени?
Проф. Крейг Станфорд, антрополог: Съществуват десетки поздрави и целта на всички тях е да се скъси физическата дистанция с другия човек. Ако трябва и в западната култура да се придържаме към примерите от Изтока, бихме могли да кимваме, да се чукваме с пета или с лакът. Кой знае? И сега има много култури, в които ръкостискането не е практика. Просто трябва да изберем нещо, което да ни се струва достатъчно приемливо.
Източник: БНТ



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов