Избрани Новини

Премиерът: КПП-та падат след Гергьовден, ясли и детски градини засега остават затворени

Животът

03-05-2020, 12:01

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отварят се плувните басейни и откритите площи на заведенията

Контролно-пропускателните пунктове ще паднат след Гергьовден, съобщи на извънреден брифинг днес премиерът Бойко Борисов. „КПП-та изиграха много важна роля при извънредното положение. При тях са ангажирани 11 500 полицаи.“ – подчерта Борисов. Облекчава се вече транзитния трафик на тирове и автобуси, за да не попълват шофьорите декларации.

От утре се разрешават индивидуалните спортове и по настояване на проф. Венцислав Мутафчийски ще отворят плувните басейни. Разрешава се и работата на откритите площи на заведенията . Всичко това ще се извършва при строги мерки за спазване на дезинфекциозни мерки, физическа дистанция на клиентите и персонала.

От утре работа започват и автоинструктурите. Остават обаче затворени детските градини и яслите. За това Националният щаб не е постигнал съгласие и е взето решение да се наблюдават една седмица ситуациите в държавите, които от утре отварят детските заведения. „Едно дете да носи вируса, става епидемия. Има риск и за персонала.“ – подчерта Борисов.

България ще участва със 100 000 евро в общ европейски фонд. Целта е да бъдат събрани около 7 млдр. Евро, с които да се разработи ваксина срещу коронавируса.

Подготвя се проектозакон, с който да бъде отменено у нас извънредното положение, но да останат противоепидемичните и икономическите мерки в сила.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов