Избрани Новини

Отварят заведенията на открито и басейните, разрешават индивидуални тренировки

По Гергьовден махат КПП-тата

Заведенията на открито ще заработят от началото на новата седмица, но при много ясни правила. Басейните - също. Ще бъдат разрешени и индивидуалните тренировки. По Гергьовден вероятно ще бъдат премханати и КПП-тата. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Днес ще бъдат изготвени заповедите, които да регламентират отхлабването на мерките.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят автоинструкторите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания. Toва ще се случи при спазване на дистанция и дезинфекция. Ген. Мутафчийски е настоял и за басейните, където също трябва да се спазват стриктни мерки по дезинфекция в съблекалните.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. "На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", поясни Бойко Борисов. "Трябва да се научим да живеем с този вирус, поне година две. Всички учени го казват. Ако тези мерки сработят, ще ги разширим. Лека-полека да се върнем към нормалния живот", допълни той.

Ясли и детски градини остават затворени на този етап и ще бъде преценено как да се действа допълнително след още няколко дни. Обмисля се каква организация да бъде направена, за да се проведат изпитите след 7 и 12 клас. На масата за обсъждания е дори да бъдат проведени на открито.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов