Избрани Новини

Днес е Международен ден на Слънцето

Инициативата е на Международната общност по слънчева енергия

3-ти май е Международен ден на Слънцето.

Празникът се отбелзява по инициатива на Международната общност по слънчева енергия и се организира за първи път през 1994 г.

Денят на Слънцето е повод да обърнем внимание на възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. На този ден ентусиасти в цяла Европа организират мероприятия, на които се демонстрират предимствата на слънчевата енергия.

Слънцето е най-близката до Земята звезда. Всички останали са неизмеримо по-далеч от нас. Например, най-близката звезда Проксима от системата Алфа Кентавър е на разстояние 2500 пъти по-голямо от това на Слънцето.

Слънцето, заедно с цялата Слънчева система, обикаля около центъра на Млечния път за около 250 млн.години със скорост около 220 км/сек. В течение на годината видимо се придвижва по небесната сфера, преминавайки през т.нар. зодиакални съзвездия (Овен, Бик, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби).

Без Слънцето няма живот на нашата Земя. То ни дава топлина и светлина, от него зависят най-важните характеристики на атмосферата, определя екологията на планетата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)