Родители на деца до 14 години също ще могат да ползват еднократна помощ

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв.

Още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години. Това заяви по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.
"Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март,също да ползват на базата на този критерий тази помощ. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т.е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна", коментира Сачева пред БНТ.
По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че към момента тя работи.
За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.
Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни.
Към момента повече хора ще запазят работата си, отколкото да я загубят вследствие на тази мярка, категорична е министър Сачева.

Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмица се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.
В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"