Избрани Новини

Млади предприемачи представят проектите си в акселеватора ELEVATE на АУБ

Програмата Elevate е първата по рода си в Източна Европа

Първият сезон на стартиралата през ноември миналата година програма на Американския университет в България (АУБ) Elevate AUBG Accelerator Program ще приключи с онлайн демонстрационен ден на разработените проекти. Утре, на специално организирана за целта виртуална среща, участниците ще покажат разработените прототипи и ще представят своите идеи пред инвеститори, ментори, ентусиасти и широката общност на АУБ.
Проектите, които ще бъдат представени по време на онлайн срещата утре, са изключително интересни, носят в себе си дързостта на младия предприемачески дух, но в същото време са насочени към създаването на устойчиво и подкрепящо се общество. Един от тях цели подпомагането и интегрирането на пенсионери чрез производството на традиционни български продукти и организирането на социални събития. Друг от екипите разработва идея в сферата на иновативните методи за образование чрез създаването на мобилна игра, която да помага на децата от втори до пети клас да подобряват математическите си способности. Има и екип, прегърнал мисията да въведе новите технологии в начина, по който хората се грижат за здравето си, чрез разработване на първото българско фитнес приложение.
Борис Ангелов, директор на Elevate AUBG Accelerator Program, споделя: „Най-ценният резултат за екипите са придобитите умения и реален опит. След края на програмата те ще могат да продължат да разчитат на мрежата от професионални контакти, както и на подкрепата на АУБ, за да доразвият идеите си. Всеки екип, който регистрира компания в резултат на участието си в акселераторската програма, дава 5% от собствеността на тази компания към фонда за дарения на АУБ с цел да се подсигури устойчивото развитие на акселератора.“
А Николай Похлупков, мениджър на акселераторската програма, допълва: „Имайки предвид, че това е първата по рода си програма в Източна Европа, Elevate ще утвърди мястото на АУБ като център за иновации и предприемачески дух, който оставя отпечатък не само на местно, но и на глобално ниво.“
Срещата за представянето на проектите от първи сезон е днес от 18 часа, а за да се присъедините, трябва да последвате линка: https://zoom.us/j/787307086.
Акселераторът е насочен към студенти и наскоро дипломирали се млади хора, които носят предприемаческият дух в сърцата си и искат да започнат собствен бизнес. Програмата е структурирана по Lean Startup методология и цели бърза интеграция и адаптивност към пазара и клиентите. Същността на акселератора е да създаде практическа среда, в която младите предприемачи да имат възможността да се учат от професионалния опит на своите ментори и контролирано да експериментират със създаването на успешен бизнес. Основен двигател на програмата са самите предприемачи, които, разделени на екипи, получават персонализирани обучения под формата на лекции, упражнения или индивидуални срещи с ментори, чийто фокус е решаването на конкретни проблеми. Всяка седмица екипите отчитат своя напредък, използвайки SCRUM методологията, и поставят своите краткосрочни и дългосрочни цели. Екипите имат достъп до преподавателите, съоръженията, както и до подкрепа от страна на АУБ, а най-интересният детайл е, че всеки екип разполага с 5000 долара капитал, с който да изпита своите хипотези и да изготви прототип.
В Elevate могат да се включат всички настоящи студенти на АУБ, възпитаници, завършили университета преди не повече от пет години, както и студенти от други учебни заведения. Записванията за втори сезон вече започнаха, а всеки, който се интересува от повече подробности, може да пише на elevateaccelerator@gmail.com.
За още актуална информация около Elevate – последвайте страницата на програмата във Facebook.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов