Избрани Новини

Мария Габриел и министрите на спорта на ЕС с мерки за намаляване ефекта на кризата

Спорт

21-04-2020, 17:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Европейската комисия прие гъвкави правила за държавна помощ, чрез които може да се подкрепи и спортния сектор

Комисар Мария Габриел и министрите на спорта на ЕС предлагат мерки за намаляване ефекта на кризата върху спорта Днес еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведе видеоконференция с министрите на спорта на държавите-членки на ЕС, посветена на отражението на коронавируса върху спортния сектор. Обсъдени бяха важни въпроси като обмена на информация относно предприети мерки, както и възможни допълнителни действия за намаляване на негативния ефект върху спортния сектор.

„Коронавирусът се отрази силно на нашите общества, икономики, на начина ни на живот. В тази криза, спортът не остана незасегнат. Красотата на спорта е да бъдем заедно, да съпреживяваме заедно - именно затова спортната сфера е един от секторите, върху които отражението на кризата е най-сериозно. Бяха отменени и отложени важни събития, като летните Олимпийски игри в Токио, европейското първенство по футбол, обиколката на Франция и други. Много спортни асоциации и клубове не могат да извършват дейност и са изправени пред сериозни финансови затруднения. Те се нуждаят от нашата подкрепа, от смели и координирани дейности. През последните години Европейската комисия и държавите-членки успешно развиха европейското измерение на спорта. Днес, на база на тези постижения, е време да подпомогнем спортния сектор с всички възможни средства – както за справяне с кризата, така и за максимално бързо възстановяване след това“, заяви комисар Мария Габриел.

Тя информира относно основните мерки на Европейската комисия, които могат да се използват в подкрепа на спортния сектор. На първо място, Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) може да бъде насочена към подпомагане на най-засегнатите сектори. На второ, внимание заслужава новият инструмент за солидарност, насочен към временна подкрепа за смекчаване на последиците от безработицата (SURE), който би могъл да подкрепи заетите в спортния сектор. На трето, Европейската комисия прие гъвкави правила за държавна помощ, чрез които може да се подкрепи и спортния сектор. Комисар Мария Габриел и министрите на спорта се обединиха и около допълнителни специфични мерки в подкрепа на спортния сектор. Те включват на първо място използване на възможностите на програма Еразъм+ в подкрепа на масовия спорт. В допълнение, пренасочване на фокуса на събития, като напр. Европейската седмица на спорта, в подкрепа на сектора. Също така ще бъде проведено изследване за оценка на последиците от кризата върху спорта, както и отчетено влиянието на намалената обща физическа активност поради наложените ограничения. В рамките на следващия европейски Работен план за спорта ще бъдат предложени бъдещи мерки за възстановена на сектора. Еврокомисар Мария Габриел призова министрите да споделят добри примери и практики, за да могат спортистите и хората работещи в сектора да се запознаят и използват тази информация. С помощта на Европейската комисия ще бъде създадена онлайн платформа, която ще улесни обмяната и достъпа до тези практики. „Спортът ни учи да бъдем силни, дисциплинирани, да не се отказваме, но също така ни показва и важността от солидарността, от работата в екип. Координирани мерки на европейско ниво са правилният път да подпомогнем спортния сектор, но предстои още много работа в тази насока“, коментира комисар Мария Габриел.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)