Избрани Новини

Галъп: Българите все повече подкрепят мерките срещу коронавируса

Животът

21-04-2020, 16:05

Снимка:

Галъп

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заплахата от заразата се осъзнава видимо по-сериозно, в сравнение с периода преди месец

Глобалните тревоги за разпространението на коронавируса растат. В допълнение към тях, задълбочават се и притесненията за икономическа и социална криза. Мнозинствата по света продължават да подкрепят правителствата си в борбата със заразата и дори са готови да жертват определени права. Това са някои от изводите от втория експресен сондаж по света, проведен от Асоциация "Галъп интернешънъл" между 3-и и 10-и април сред 17036 пълнолетни. 

В България мерките на правителството срещу заразата се приемат много добре, дори и на фона на света, но расте тревогата за работните места. Заплахата от заразата се осъзнава видимо по-сериозно, в сравнение с периода преди месец. 69% от запитаните преди две седмици в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. С това българите са близо до средните стойности на тревога по света. В предходната вълна на международно изследване - непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки у нас - този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%. Преди месец обществото у нас явно още не е осъзнавало възможните размери на заплахата. Преди дни пък, най-новата вълна на национално изследване показа, че тревогата е 68%, т.е. засега като че ли спира растежа си.

Действията на правителството срещу вируса у нас продължават да получават висока оценка - 77% позитивни оценки в международното изследване (и сходен резултат от 75%, отчетен в националното изследване преди броени дни). В навечерието на извънредното положение този резултат беше 60%. С този ръст за месец България е сред обществата, които в най-сериозна степен дават "бонус" доверие към правителството след началото на извънредните мерки - наред със страни като Германия, Пакистан, Малайзия.

55% у нас към началото на април сега смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена (само преди дни националното изследване затвърди тази оценка с почти идентичен резултат от 56%) . Така България и в тази вълна на международно изследване остава сред обществата, които в немалка степен намират заплахата за преувеличена. Все пак, преди въвеждането на извънредното положение у нас делът на онези, които намираха заплахата за преувеличена, беше много по-висок от сега - 72%.

78% от пълнолетните българи заявяват в международното изследване, че са готови в една или друга степен дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата - при 83% точно преди въвеждането на извънредните мерки. 57% у нас смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, а други 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество, вместо конфронтация.

Задълбочава се обаче тревогата за работните места у нас. 22% казват, че са загубили сериозна част от доходите си. 14% декларират временно спиране на работа. При 8% работният ден е бил намален. Респондентите са давали повече от един отговор.

9% у нас казват, че дори са загубили работа - сериозен ръст за няколко седмици. На границата на март и април този дял беше 6%, а седмица по-рано - 3%.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов