Благоевград ще отбележи 169 години от рождението на Георги Измирлиев

Ритуалът e от 10:30 часа пред бюст-паметника на революционера

С полагане на венци и цветя благоевградската общественост ще отбележи 169 години от рождението на революционера Георги Измирлиев. Ритуалът, който е организиран от Община Благоевград, ще се състои днес, от 10:30 часа, пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград.

Георги Димитров Измирлиев, известен като Македончето, е български революционер и общественик. Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост, учи се на родолюбие и патриотизъм. Така постепенно той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновския революционен окръг . На 28 май 1876 година, поради предателство Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в Търновския затвор.
Думите, изречени от революционера пред бесилото: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”, остават като негов призив и до днес.