Избрани Новини

Забранява се влизането и излизането от София от 00:00 часа тази вечер

Междуградският автобусен транспорт също преустановява движението си до второ нареждане

Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, а тя е огнище, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг тази вечер.
"Всичките тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. И този процес продължава. Щабът с изключително безпокойство наблюдава този процес. В резултат на това щабът предложи затваряне на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите на щаба и разпореди за съответно издаване на заповед от здравния министър", заяви проф. Мутафчийски.
Министър Кирил Ананиев каза, че е подписал заповедта за забрана на влизането и излизането на превозни средства от София от 00:00 ч. днес до второ нареждане. Изключение правят товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт. Право да преминават през столицата имат и всички автомобили със специален режим на действие, автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение. Гражданинът, който има нужда от лечение, трябва да посочи лечебното заведение, в което ще се лекува. Също така имат право да влизат и излизат автомобили, които превозват медицински лица, които отиват да работят. Забраната не важи и за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на ВИК-дружествата, както и на дружествата, които се занимават с интернет и телевизионно разпространение на програми.
Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници, които трябва да стигнат до работните си места. Шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи предприятието и телефонния номер на управителя. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието и телефонния номер на управителя в декларацията, като за него се определя времеви график, в който да излезе или да влезе на територията на София. Графикът на влизане е от 6:00 часа сутринта до 8:00 часа сутринта и връщането е също от 18:00 до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват на работа.
Междуградският автобусен транспорт също преустановява движението си до второ нареждане.
Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че полицаите са били поставени на изключително унижение от граждани, които пренебрегват опасността. Над 5000 автомобила са върнати днес, играе се на котка и мишка. Въвежда се по-строг контрол върху декларациите за преминаване през пунктовете.    



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)