Избрани Новини

СЗО: Прибързана отмяна на ограниченията може да доведе до втора вълна на пандемията

СЗО съветва страните да изработят стратегия за поетапно и сигурно отменяне на мерките

Преждевременно отменяне на мерките за борба с новия коронавирус може да доведе до повторна поява на пандемията, предупреди ръководителят на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес, предаде БТА.

"Зная, че някои страни подготвят вече прехода за излизане от ограниченията на карантината. Както всички, СЗО би желала да види тези ограничения отменени. Но прекалено бързото им премахване може да доведе до смъртоносна повторна поява", каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО съветва страните да изработят стратегия за поетапно и сигурно отменяне на мерките. Няколко условия трябва да бъдат изпълнени: да се контролира предаването на вируса, да се гарантира капацитета на общественото здравеопазване, да се предприемат превантивни мерки на работното място, в училищата и на други места, където се събират много хора, както и да се контролира рискът от внасяне на болестта от чужбина.

Разпространението на коронавируса се забави през изминалата седмица в няколко европейски страни, включително Испания, Италия, Германия и Франция, каза на брифинг в Женева генералният директор на СЗО, цитиран от ТАСС.

Гебрейесус обаче изрази загриженост за ускореното разпространение на инфекцията в други страни. В тази връзка той обърна внимание на увеличаването на броя на инфекциите в Африка.
СЗО призова днес и Япония да засили мерките за борба с Ковид-19, след като бяха открити случаи на няколко места в страната, за които не е установена връзка с други огнища, предаде Ройтерс.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов