Родните биопроизводители подкрепиха правителството за достъп на продукцията до големите вериги

Животът

09-04-2020, 08:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

95 % от биопродукцията ни се изнася, а веригите са пълни с вносна на високи цени, казват от Асоциацията

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ДО МУЛТИНАЦИОНАЛНИТЕ СУПЕРМАРКЕТНИ ВЕРИГИ

ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ

МЕДИИТЕ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОТРЕБИТЕЛИ

 

Ние, българските биопроизводители, подкрепяме идеята на Министерството на земеделието, храните и горите и на Правителството на Република България за подкрепа на родните производители на земеделска продукция и храни, чрез осигуряване на достъп на българските потребители до тяхното производство в супермаркетните вериги.

През годините многократно сме поставяли въпроса за изключително трудния ни достъп до рафтовете на големите вериги магазини в България. Непосилните условия към нас по отношение на количество произведена продукция, изискването за централизирано зареждане на един склад за цяла България  (което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, от друга, влияе на качеството на пресните плодове и зеленчуци), натиска по отношение на цени и промоции, са безпрецедентни и не се срещат никъде спрямо колегите ни от останалите европейски страни.

Резултатът: 95 % от българската биопродукция се изнася, а отскоро обособените рафтове на веригите магазини за Биопродукти са пълни с вносна продукция на изключително високи цени. В много случаи – това е преопакованата и преетикетирана наша продукция.

В този критичен за страната момент, смятаме че е изключително важно държавата, а и българските потребители, да окажат натиск на веригите супермаркети в посока – осигуряване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и традиционни български храни, в това число и биопродукти. И това не е натиск върху пазарните механизми, а натиск в посока проява на солидарност, в посока съхраняване и спасяване на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти.

Аргументите, че ще бъде занижено качеството на продукцията и ще бъдат повишени цените, олеква на фона на нашия опит:

По отношение на качеството – биопроизводителите, които са подложени на строг контрол, притежават биосертификати за продукцията си, които изнасят и продават продукцията си в целия свят, не могат да достигнат до рафтовете на българските супермакетни вериги. На пръсти се броят пробивите на наши колеги в отделни вериги. В повечето случаи се изискват гаранции, неустойки, допълнителни сертификати, и най-вече обеми и централизирано зареждане, което е непосилно за по-малките биопроизводители;

Що се отнася до цените – цените на биопродуктите /90% вносни/, които виждаме, са няколко ПЪТИ по-високи от цените, на които ние продаваме продукцията си на едро.

В крайна сметка предложеното постановление на Министерския съвет не налага ограничение, на който и да било доставчик да снабдява веригите, да предлага качествена и достъпна храна и да бъде представен на рафтовете на веригите. Проектът просто иска гарантирано място и осигурен достъп на местните производители от различните региони до местните клонове и магазини на тези вериги – нещо, което отдавна е реалност в цяла Европа.

Обръщаме се и към българските потребители – Купувайте български биопродукти!  Освен че са здравословни и чисти, те са произведени с много ръчен труд, с мисъл и грижа за околната среда, за почвите, които ще оставим на децата си, за биоразнообразието. Те са плод на труда на ентусиасти, изоставили големите градове и създали поминък на жителите на малки градове и села в изостаналите планински райони, подходящи за биопрозводство.

От всички нас зависи как и колко бързо ще излезем от безпрецедентна криза. Нека проявим отговорност и солидарност!

УС на Българска Асоциация Биопродукти

Веселина  Ралчева – 0897 014436

Албена Симеонова – 0878 215266

Милен стоянов        - 0899 835313

Благовеста Василиева – 0988 989407

Дойчин Ганев                  - 0886 335033

Петко Симеонов            - 0887 255878Снимка на Деня

Щрихи от Плевен