Андрей Новаков към Радан Кънев: Много лесно се кара от задната седалка

Не е вярно, че прилаганата в България политика е в разрез с препоръките и изискванията на ЕС

Андрей Новаков, Фейсбук

Нямам амбицията да отговарям от името на премиера, но пък с Радан Кънев сме колеги, та мога да коментирам.

Много лесно се кара от задната седалка. Можеш да викаш „тука вляво, тука вдясно“, даже да нямаш книжка.

Нямам амбиция да говоря и от името на бизнеса, семействата или целия народ, но да приемем, че това не важи за всички и се питам какво следва от „стотиците срещи“ с тях? Стремеж към резултат, единение и разбиране? Или протоколиране на страховете и facebook праймтайм?

Бил съм пагубно разточителен в доверието си към всички колеги. Считах, че пълното мнозинство при гласуването на извънредното положение е похвален и ясен знак, че знаем как да не дразним хората с политиканстване. Ялова илюзия е било, пак сме на изходна позиция.

Питам се още кой и как реши, че липсва нагласа за промяна на цялостната политика, включително и икономическата? Може би в денонощните явни и виртуални срещи, с маски и палта в сградата на МС личи това? Съмнявам се.

Не мисля, че бизнесът може да бъде предпазен от икономическа паника, като се преразказват страховете му публично. Мисля обаче, че за да възстановим икономиката, ни трябват живи хора. Трябват ни и здравеопазването, и държавния бюджет. Опазвайки хората, спасяваш и държавата, която трябва да е тук и утре, за да помогне на икономиката.

Не е тайна, нито случайност, че страната ни е с един от най-адаптивните производствени сектори в ЕС. Само за броени дни се нареждаме сред основните производители на защитно облекло, докато други внасят откъде ли не. Хората, които го постигнаха, са същите, които изведоха бизнеса от най-тежката финансово-икономическа криза след 2009г. Именно през изминалите години виждахме рекорден износ в новата ни история, както и рекордно ниска безработица.

Не. Не е вярно, че прилаганата в България политика е в разрез с препоръките и изискванията на ЕС. Да не кажа, че България беше въвела мерки, които после бяха копирани и в други държави, а после частично и от ЕК.

Не е вярно също, че България рискува да остане извън обхвата на европейската солидарност и да не получи подкрепа. Просто защото вече се възползва от нея.

Нуждаем се от внимателно премерени движения и мерки и да не забравяме цената, която плащаме за тях. Всяко бюджетно своеволие днес ще кара децата ни и техните внуци да плащат в годините напред.

Искаме ли бъдещата държава да не може да им подсигури по-добро здраве, образование и среда за живот, защото ние днес сме си позволили, каквото не можем?

В съвременната непланирана и недържавна икономика кредитирането е основният двигател на бизнеса, а не субсидирането. Именно затова всички държави в ЕС предлагат финансови гаранции и заеми за МСП в условията на тази криза, точно както и България.

Трябва да вдигнем нивото от това на светски хроникьори.

Лично аз вярвам, че описаните идеи вече са разглеждани от тези, които взимат решенията. Ама наистина взимат решенията и наистина носят отговорност за действията си.

Остава ми да вярвам, че социологическите проучвания са събудили стария демон на опитите за блесване на фона на най-тежката зараза от век насам.

И май Facebook се превръща в добре наторена почва за вехнещи политически амбиции. Но както с всичко, и с подхранването трябва да се внимава. Иначе остава само това, с което се подхранва почвата.  Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"