Започва Национална информационна кампания “Включи се и ти!”

Тя е по повод 17 април - Световният ден на хемофилията

През април 2020 Българската асоциация по хемофилия за поредна година организира информационна кампания в подкрепа на хората с хемофилия. Във връзка с извънредното положение и мерките, наложени от правителството за предотвратяването на епидемия с Covid-19, Асоциацията отменя социално-спортното събитие велопоход “Заедно”, което за пета поредна година щеше да стартира едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас на 25 април.
Тази година кампанията по случай Световния ден на хемофилията (17 април) ще премине под мотото “Включи се и ти! “ Това е призив за действие към всички членове на обществото, които искат и могат да помогнат за популяризирането на целите на Българската асоциация по хемофилия на местно и глобално ниво, с крайна цел да бъде осигурено ефикасно лечение за всички пациенти с нарушения на кръвосъсирването.
Всеки един от нас, независимо дали пациент, член на семейството на болен, болногледач, корпоративен партньор, доброволец, доставчик на здравни грижи или просто човек,  е призован да спомогне за повишаване на информираността за заболяването и необходимостта от осигуряване на достъп до адекватни грижи. Една от целите ни е да се намали дискриминацията срещу болните и техните семейства. Ще поканим институциите и неправителствените организации на отворен диалог за осигуряване на по-добри условия на живот за пациентите и по този начин за сформирането на едно сплотено общество и едно все по-добро споделено бъдеще.
Чрез всичките си проекти и публични инициативи Асоциацията работи в посока защита на правата и интересите на пациентите, акцентирайки на принципа, че с помощта на съвременно лечение и социална подкрепа, ние можем да бъдем ЗАЕДНО, равностойно интегрирани – част от едно развиващо се модерно общество.
С обединяването на възможно най-много хора в тазгодишната информационна онлайн кампания с с хаштаг послания в социалните мрежи #включисеити и #световенденхемофилията целим на първо място да информираме широката общественост за всички специфики на заболяването и нуждите на всеки един пациент. Призоваваме всички да бъдат по-толерантни и да подкрепят пациентите и техните семейства, като се надяваме и да предизвикаме действия у здравните и социални институции, които са отговорни за осигуряването на по-добро лечение и условия за живот на хората с хемофилия.
Затова… “Включи се и ти! “
Тук можете да откриете 2 полезни инфографики за заболяването, част от информационната кампания:
1. Какво е хемофилията?

2. Симптоми и ранна диагностика на хемофилията

За да следите всички инициативи на Българската асоциация по хемофилия, последвайте профилите им във Фейсбук и Инстаграм.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен