Избрани Новини

Картината във ВМА: Как се лекуват заразените с COVID-19?

Началникът на Катедрата по инфекциозни болести полк.доц. Георги Попов с кратък анализ

Началникът на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА полк.доц. Георги Попов сподели кратък анализ на наблюдаваните от него и колегите му 129 болни с коронавирус, от които хоспитализирани са 26, изписани са 14 и наблюдавани по домовете 89 болни, с лека клинична форма /към 3-ти април/.
От ВМА са изписани 14 души, 10 от които са абсолютно оздравели, с две отрицателни проби за 24 часа, т.е. са клинично здрави. Четирима обаче дълго време се задържат с вирус в носоглътката, което ги прави носители и опасни за околните. От наблюдаваните по домовете отчитаме семейност на заболяването – засегнати са три-четиричленни семейства, фамилии от 5- 8 души. Прави впечатление, че вирусът засяга хора с добър социален статус, поясни доц.Попов.
Наблюдаваните по домовете пациенти се контролират чрез обаждания по домовете. Освен началникът на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА, с тях разговаря и психолог. За тях се грижат и мобилни екипи, съставени от доброволци – квалифицирана медици, които ги преглеждат на място. От наблюдаваните по домовете 4 души са хоспитализирани впоследствие.
По отношение на хоспитализираните болни – имаме 3 случая, които са с тежка клинична форма, но успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация. Нашата тайна е агресивна лекарствена терапия и ефективното наблюдение – ежеминутен лекарски пост – по цяла нощ наблюдаваме болните индивидуално и оценяваме състоянието им по минути, поясни доцент Попов.
Демографската картина на болните с COVID-19  пациенти на ВМА – възрастта е от 32 до 86 години, преобладават жените. Средно инкубационният период е 4 дни, но диапазонът е от 2 до 9 дни.
Клиничното представяне на пациентите е разнообразно.
Основните клинични прояви включват повишение на температурата. Нямаме бурно повишение на температурата, както е при грипа 39-40 градуса за часове. Тук температурата се повишава бавно – около 37,8 градуса, след това стига до 38,5-38,6 градуса. Друг симптом е суха кашлица, която болните описват като дразнеща и непоносима. Тя също продължава дълго време (10 – 14 дни). Характерни са също така болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и секреция, които обаче се лекуват лесно.  45% от болните са със задух – все едно някой ти е стъпил на гърдите. Прави ни впечатление главоболието – 25% от болните във ВМА казват за такъв симптом. При болни над 50-годишна възраст се наблюдава повишение на кръвното налягане до 180/100, което го овладяваме бързо.
При 5% от болните се наблюдават болки в кръста и гърба, а 3% имат загуба на мирис и вкус. Диария и коремен дискомфорт също се наблюдава при 3%, а един пациент беше с обривен синдром, поясни още специалистът.
Към петия ден от началото на заболяването се развиват усложнения от долните дихателни пътища – пневмония. Наблюдаваме много тежки рентгенови прояви, заради което прилагаме и масивни антибиотични терапии, поясни доц.Георги Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов