Избрани Новини

АПИ връща 50% от платените тол такси на камионите на метан или пропан-бутан

Животът

04-04-2020, 17:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сумите ще се възстановяват, независимо от използваните начини за таксуване

Половината от платените тол такси за камиони и автобуси, които се движат само на алтернативно гориво – метан, природен газ, биогаз, биоетанол, ще бъдат възстановени. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Суми ще се връщат, независимо от използвания начин за таксуване – чрез маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер. Заявленията се подават чрез областните пътни управления в цялата страна, АПИ или Националното тол управление. Може да се използва и електронният адрес info@bgtoll.bg, ако собственикът има електронен подпис.

В заявленията трябва да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се доказва. При първоначалното подаване заявлението трябва да е придружено от декларация, в която са описани пътните превозни средства над 3.5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се посочва информация за превозните средства - регистрационен номер, вид на пътното превозно средство, брой оси и вида на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и удостоверение за банкова сметка, по която ще се възстановяват сумите.

Заявлението трябва да се подава до 10-то число на следващия месец след като е платена тол таксата, уточняват от АПИ. А срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.

Образци на документите могат да се изтеглят от сайта на пътната агенция, в секцията „БГТОЛ“, „Образци на документи“ и от сайта на Националното тол управление (НТУ), в секцията „За нас“, „Заявления“.

В случай че след извършена проверка на данните служителите на НТУ установят пропуски или неточности, потребителят ще има възможност да ги отстрани. След това ще може да възстанови 50% от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства.

Припомняме, че агенцията удължи срока за оборудване на камионите с бордови устройства или GPS тракери, чрез които водачите на тежкотоварни автомобили да могат да заплащат дължимите пътни такси – до 13 април.

Първоначално правителството и браншът се договориха на 1 март тол системата да стартира, но до 27 март водачите да не бъдат глобявани, ако нямат бордови устройства или GPS тракери, за да имат достатъчно време да оборудват превозните си средства. Сега този период се удължава до края на извънредното положение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов