Избрани Новини

Прокуратурата : Системата за случайно разпределение на делата е уязвима

Крими

03-04-2020, 17:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Констатирана е съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство по получен сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с доклад за извършен одит относно информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

В сигнала и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела. Установено е още, че „потребител с права за един съд може да разпределя дела на друг съд“. Прегледът и анализът за наличие и управление на журнални записи (логове) е констатирал съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които са правени опити за компрометиране на системата.

"Чрез установените уязвимости е възможно достъп до нея да се осъществява от неоторизирани лица, за които е било нужно да притежават само квалифициран електронен подпис. Съществува възможност потребител с достъп до един съд да има възможност да разпределя делата на друг съд. Потребител с достъп до Районен съд Враца е имал възможност да разпределя делата на районните съдилища в София, Димитровград, Велико Търново или където се сетите. В сигнала до главния прокурор посочват още, че откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани и от лица, които имат слаби компютърни умения", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Обобщеното заключение на експертите във връзка с проведения одит е, че ЦССРД е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости представляват сериозен риск за данните, които се обработват чрез системата“, посочват в сигнала си до главния прокурор членовете на ВСС. В него се твърди още, че одитиращата фирма не е получила пълен достъп до сървъра на системата, в това число и пълен достъп до защитната стена, което е необходимо, за да се установи кой и кога е имал нерегламентиран достъп до системата. В тази връзка на 03.04.2020 г. прокурор при СГП и експерт са посетили ВСС, където се намира сървърът на ЦССРД, за да бъде осигурен достъп до защитната стена.

В изявление пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Прокурор Милева посочи още, че за хода на досъдебното производство ще бъде информирана и Европейската комисия.

„Фактите изложени в сигнала от членовете на ВСС до главния прокурор са изключително смущаващи и притеснителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в установяването на всички обстоятелства по случая, без значение на опитите за натиск, които ще последват след предприетите вече действия по разследване. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско обществото в една от трите власти у нас, а именно съдебната“, посочи още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)