Избрани Новини

31 643 са регистрираните безработни от 13 март

Това съобщи социалният министър Деница Сачева

От 13 март до вчера в бюрата по труда са се регистрирали 31 643. Само вчера са се регистрирали 4 777, от които 3 327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията. Това съобщи социалният министър Деница Сачева.

Същевременно по време на извънредното положение 7 281 безработни са започнали.

„Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, те са динамични и се увеличават, затова сме поискали актуализация на държавния бюджет, за да можем да осигурим ликвидност и да се подготвим в случай на най-лош сценарий“, посочи социалният министър.

59 са подадените заявления по схемата 60/40, но се очаква ръст на кандидатстващите.

Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната. Нарастването при социалните помощи е с около 2 хил. души. 410 685 души биват подпомагани по Закона за семейните помощи.

45 млн. лева са насочени към българските общини за осигуряване на патронажна грижа. Почти 45 хил. души ще могат да бъдат обхванати в този вид услуга.

„Увеличихме и осигуряването на топъл обяд, който ще обхване почти 18 хиляди души“, допълни социалният министър.

Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

Социалното министерство ще издаде специална заповед за осигуряване на безопасни условия на труд в условията на пандемията. Ще се изисква да се създаде пропускателен режим, да се спазва дистанция, да се осигурят прегради между служителите, задължителна двукратна дезинфекция на работното място и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)