Реално установени с коронавирус в Разложко са четирима пациенти

Починалите са двама - от Горно Драглище, 1 излекуван, 1 настанен в инфекциозна болница в Благовевград

Ежедневно и стриктно се следи обстановката в община Разлог и броят на заразените и карантинираните лица, като задължително се обменя информация между щаба, МВР и РЗИ, съобщи кметът на общината инж.Герчев.

Чрез въведената от Министерството на здравеопазването единна система за карантинираните лица и съответните правомощия, РЗИ и общинските служители правят и ще правят проверки и по домовете.
Засилва се контролът за спазване на мерките на извънредното положение, следят се паркове и обществени места - да не се струпват хора, прави се задължителна дезинфекция на публични пространства.

Към днешна дата, за да се избегнат всички спекулации, реално изследвани и с положителни резултати за коронавирус в община Разлог са четирима пациенти, от които, за съжаление, починалите са двама - от с. Горно Драглище, 1 излекуван, 1 настанен в инфекциозна болница в Благовевград.

Служителите на община Разлог, съгласувано с щаба, извършиха бързи и навременни координационни действия за снабдяването на МБАЛ Разлог и другите звена с материали, които бяха критични – маски, предпазни шлемове и защитни облекла чрез Националния ресурсен център и други източници.

В МБАЛ Разлог са осигурени 2500 предпазни маски и над 1750 литра дезинфектант. Болницата е снабдена с 20 броя защитни облекла за многократна употреба, правим всичко възможно и търсим начини да осигурим еднократни облекла и защитни шлемове за медицинския персонал.

Болницата разполага с висок клас инсталация за кислород и стерилизационна апаратура, снабдени по проект на община Разлог.

В подготвителния списък на Министерството на здравеопазването болницата в Разлог е определена, при нужда, да поема по-леките случаи на заразени с COVID19 с 33 легла във Вътрешно отделение и 7 легла в Инфекциозно отделение.

Основен приоритет, по който общината работи, е по ресурсното обезпечаване на Домашния социален патронаж. Общо над 450 лица, от които – нови 25 получават всеки ден топла храна, което неминуемо натоварва работещите в звеното при спазване на безупречни хигиенни изисквания.

Общината, чрез своите служители, закупува лекарства, пазарува за болни, самотни и трудноподвижни хора и хора в карантина, подкрепя семейства с хранителни продукти по волята на дарители, съвместно със служители на Български пощи подсигури да се разнасят пенсиите на трудноподвижните хора.

Денонощен телефон, открит още в началото на извънредното положение, е на разположение – за помощ и обаждания: тел. 0747/80066 .Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия