Избрани Новини

Проф.Константинов: Пикът на епидемията ще бъде в следващите 20 дни

В края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне

Пикът на епидемията от COVID-19 в България ще бъде в близките 20 дни, а след това ще затихне. Това прогнозира проф.Михаил Константинов в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.
„Някъде в края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне, тогава може да говорим за край на това, което ни се случва“, заяви проф.Константинов.
По  думите му математическите модели се използват за ориентация в процеса – да предскажат как ще се развие той и какъв е резултатът от мерките, които се прилагат.
Проф.Константинов заяви, че кривата на настоящото заболяване до голяма степен повтаря предишни епидемии.  
„Особеностите около този вирус отдавна са известни и те го правят толкова опасен. Смъртността му е висока, но не най-високата възможна. Проблемът е, че хората много дълго могат да го носят, без да проявят симптоми“, обясни математикът.
Той подчерта, че параметрите в България са много добри в сравнение с останалите държави.
„Да кажем, че не всички заразени са хванати. По отношение на смъртността сме 45% по-добре от средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някои много добре развити западни държави“, коментира проф. Константинов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)