Избрани Новини

Президентът Румен Радев посети Благоевград заради коронавируса

Запозна се с предприетите противоепидемични мерки

Президентът Румен Радев днес посети Благоевград. От 13.30 часа в зала „22 септември“  държавният глава взе участие в заседание на Кризисния щаб към община Благоевград. Президентът се запозна с предприетите противоепидемични мерки за защита на здравето на жителите на община Благоевград, както и със социалните дейности, свързани с доставки на храни и лекарства за нуждаещите се.

Кметът инж.Румен Томов, ръководител на Кризисния щаб, откри заседанието. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и обявеното извънредно положение заседанията на щаба се провеждат два пъти седмично – вторник и петък.

По време на заседанието бяха набелязани конкретни мерки във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса. Коментира се координацията на действията между РЗИ и Община Благоевград във връзкас  ежедневното уведомяване за лица поставените под карантина.В момента те са 159 лица, чийто контрол върху карантината се осъществява от служителите на 1-во и 2-ро РУ на МВР-Благоевград.

Кметът предложи като мярка при установяване на положителна проба на коронавирус входът пред дома на лицето да се дезинфекцира от община Благоевград.

Обсъдено бе с ръководителите на болниците необходимата медицинска апаратура за интензивно лечение на пациенти, нуждаещи се от реанимационна помощ.

Предложено бе от управителите на МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-ПУЛС и Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ обособяване на една структура /стационар за интензивно лечение на болни с коронавирус/ между лечебните заведения за болнична помощ на територията на общината.
В Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания има обособено отделение с 15 легла, монтирана е вискокачествена станция за сгъстен въздух – винтов компресор и изсушител.

Пред щаба бе поставена информация за потребителите на социалната услуга домашен социален патронаж, които са 170 на брой.

На територията на община Благоевград от 18 март има сформиран Оперативен щаб. Служители на община Благоевград, сред тях медицински сестри и психолози, заедно със служители на БЧК  обслужват всеки ден, включително събота и неделя, лицата, които подават заявки за храна от първа необходимост и медикаменти на горещия телефон в щаба.

До момента са постъпили 170 обаждания, сред тях на хора, които се нуждаят от психологична подкрепа поради изолацията им по време на извънредното положение.

Пред членовете на кризисния щаб бе пояснено, че в Оперативния кризисен щаб към Община Благоевград продължават да се раздават предпазни маски на нуждаещите се лица.

След заседанието бяха предоставени 200 бр. предпазни маски на председателя на БЛС- Благоевград д-р Дафина Тачова за нуждите на общопрактикуващите /семейни/ лекари в Благоевград.

200 бр. предпазни маски са дадени и на служителите на двете РУ на МВР-Благоевград.

Предпазни маски са предоставени и на началника на РСПБЗНС - гл.инспектор Боян Кондуров.

Президентът Румен Радев благодари за създадената организация и усилията на Кризисния щаб и подчерта, че пред общинското ръководство стоят тежки задачи за решаване. Президентът апелира за спазване на указанията на Министерството на здравеопазването и приветства идеята за обособяване на едно отделение с цел да се намали риска от блокиране на здравната система и предоставяне на възможност за обслужване на болни с други заболявания.
„Всички лекари, медицински специалисти, служители на полицията са ценни. Пазете се!“ - призова държавният глава.
„Кураж и вяра, да бъдем разумни и сплотени в тежката ситуация“, пожела президентът Румен Радев.

Следващото заседание на Кризисния щаб бе насрочено за 3 април 2020г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)