Избрани Новини

Какво да правим, за да не се заразим с COVID-19?

Следвайте съветите на проф.Кантарджиев

Как да се предпазим от заразяване с коронавирус?
Проф.Тодор Кантарджиев даде своите съвети в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.
По думите му у нас следваме стъпките на Национален пандемичен план и се опитваме да вземем най-добрите опити от държавите , които имат успех.
Какво трябва да правим?
- Трябва да носим маски навън, независимо дали сме здрави или болни.
- Трябва да си дезинфекцираме ръцете.
- Да спазваме отстояние един от друг.
- Да използваме тоалетни кърпички на спиртна основа.
- Да внимаваме да не кихаме и кашляме около други хора.
- Да избърсваме опаковките на продуктите с дезинфектант. Като дезинфектант може да се използва водка или ракия. 40 % спирт убива този вирус. Над 70% спирт убива и летните вируси.
- След като сме пипали пари, трябва да си дезинфекцираме ръцете.
- Да не ходим с обувки вкъщи.
В момента сме на етап, в който трябва да внимаваме за няколко неща:
- Всеки здравен работник, който работи в болница или ДКЦ - при първите прояви - гърлобол, хрема, повишаване на температурата, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото, ако е заразен, може да зарази много хора.
- Трябва всички болни с двойна бронхопневмония с рентгенологични данни, всички със съмнения, трябва да бъдат лабораторно потвърдени и да се потърсят контактните лица.
- Там, където се събират хора - сфери на икономиката, държавно управление, администрация - трябва да се търсят първите случаи, за да не се допуснат взривове на това заболяване.
- Всеки, който може, да си остане вкъщи.
- Да не се събираме на групи.
- Всяко държавно учреждени трябва да направи екипен принцип на работа, така че, ако на някой нещо му се случи, да има възможност за смени. Има инструкции към работодателите какъв е режимът на влизане в помещенията, колко души в помещение трябва да се събират и т.н.
- Всички, които се прибират от чужбина, задължително трябва да спазват 14-дневна карантина.
Как може да се придобие имунен отговор?
- Предстои да се изследват тези, които са в контакт с коронавирус - полицаи, шофьори на линейки. Очакванията са, че при тях може да се е появил имунен отговор вследствие леко прекарване на тази инфекция или безсимптомното им прекарване. При всяко вирусно заболяване, когато един боледува - двама, трима или четирима - в зависимост от вируса, които са били в контакт, без да имат симптоми изграждат имунитет. Те вече не могат да се разболеят с този вирус.
Ако човек прекара коронавирус, няма шанс да се разболее отново, категоричен е проф.Кантарджиев.
Той обаче препоръча един-два месеца след прекарана вирусна инфекция:
- да се спазват правилата на чистите ръце
- да не се ходи с обувки в къщата
- да не се събирате с много хора, защото имунната система след всяка вирусна инфекция е по-слаба и може друг вирус или бактерия да създаде проблем.
Всички, които са били в контакт или са боледували, също ще добият антитела и няма да са възпиемчиви към вируса.
Това става всяка година по отношение на грипа. Различни групи ни атакуват всяка година, но когато хората преболедуват или изграждат имунитет, без да боледуват, имунитетът толкова напредва в обществото, че циркулацията на вируса изчезва.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)