Избрани Новини

Фермерските пазари се местят в интернет

Вече можем да поръчваме онлайн

С настъпилата ситуация както в България, така и в целия свят започнаха да се предприемат действия, с които да се ограничи разпространяването на вируса. По този начин голяма част от производителите бяха засегнати, като се обяви затварянето на фермерските пазари. Това е и причината, поради която стопаните постепенно се ориентират към онлайн продажбите на продуктите си според справка на Агри.БГ.
Организаторите на традиционния пазар, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието, споделиха със статус на страницата си във Фейсбук, че:
Фермерите и малките производители от „Произведено във фермата” започват преки доставки до дома и офиса, независимо къде живеете.
В списък посочиха фермерските стоки, които се предлагат и могат да бъдат поръчани онлайн и по телефона.
Фермерски пазар „Иван Вазов” и Фермерски пазар Римската стена също разкриха, че с производителите си работят усилено към алтернативни подходи за предлагането на продукцията им и възможността тя да достига по-лесно и сигурно до своите ценители.
Фермерски пазар Варна обяви:
От днес до края на мерките пазарът ще работи онлайн.
Пазарът във Варна е осигурил списък с контактите на производителите, от които потребителите могат да поръчат нужните им храни и други стоки. Производителите насърчават клиентите си към тази стъпка.
Онлайн продажбите не навлизат навсякъде сега. Голяма част от производителите не са използвали дистанционната търговия преди да се случи всичко това. Те предпочитат живия контакт на тържищата, защото са хора, които ценят продукцията си, и искат да се запознаят с клиентите си, за да се утвърди връзката потребител-производител, да разберат, ако нещо липсва на продукцията им или дори просто, че е харесвана. Така те печелят постоянни клиенти и показват уважението към своя труд. Сега обаче всички са принудени да се справят по този начин и да изпълняват задълженията си онлайн.
Въпреки първоначалния бум в продажбите онлайн, вече нещата са спокойни и не се забелязват отклонения от традиционните нива на продажби, които и преди са се реализирали чрез интернет или телефонните обаждания, по думите на Тенчо Христов, организатор на „Произведено във фермата”. В началото високият ръст на онлайн продажби съвпада с дните, в които хората решиха да се презапасят с храна заради обявеното извънредно положение. След това импулсивно решение нивата на продажби се нормализират.
Производителите се надяват, че скоро ще могат да се върнат на пазарите. Няколко организации на производители и фермерски тържища са подготвили съвместно писмо до министъра на земеделието Десислава Танева и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В него са изложени мерките, които могат да бъдат приложени, за да се гарантира безопасността на клиентите и отново да бъдат отворени пазарите.
Производителите не разбират как е възможно хранителните магазини и общински тържища да продължават да работят, а за фермерските пазари това да е забранено.
Докато се вземе крайно решение за фермерските пазари, всеки, който има желание, може да поръчва онлайн и да не спира да се снабдява с познатите и така любими стоки. Това е възможност за всички, които до този момент не са опитали нищо от производителите, да го направят сега бързо и лесно - онлайн.
Източник: https://uspelite.bg/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов