Избрани Новини

33 са новите потвърдени случаи на коронавирус у нас

Стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19

276 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента, от които три смъртни случая и четирима излекувани. За последното денонощие са констатирани 33 нови положителни проби.
Новите области със заразени са Кърджали и Хасково, в Бургас са установени инфекции при 23-годишна жена и две деца на по около 3 години.
В Пловдив има 4 случая – двама мъже и две жени над 50-годишна възраст, в Кюстендил – 57-годишен мъж.
6454 са общо направените до момента теста за COVID-19 у нас, 4800 от тях са в София. Това не са само първични тестове, има и повторения и потвърждения, стана ясно от думите на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на националния оперативен щаб в 08.00 часа.
От думите му стана ясно, че вече е готов списъкът с леглата в страната, които са подготвени за коронавирус епидемията - 7473 легла, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347, от които 518 са в столицата. И това не е пълният капацитет на болниците, това е заповяданият капацитет – да има всяка болница легла и респиратори за такъв вид болни. "За вас е ясно, че ние съобщавахме, че имаме 747 инфекциозни легла с възможности да станат 1400. На този етап леглата вече са 7473, т.е. увеличението е десетократно", поясни още проф.Мутафчийски.
"Изработени са вече препоръките за освобождаване на диагностицирани с COVID - 19 пациенти, които са в добро общо клинично състояние и с подобрени клинични показатели, въпреки че не са изчистени от вируса: Те ще престояват на домашна карантина и когато навършат 21 дни, тогава ще бъде извършена процедурата по потвърждаване. Обмисляме и идеята за препоръка, когато в едно семейство бъде установен инфектиран с коронавирус, цялото семейство да остава под карантина като вирусоносители. Тази практика е възприета на много места в света", каза още генерал-майор Мутафчийски.
Той съобщи и че вчера Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19 и призова българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).
Иначе подкрепата за болниците продължава. Вчера е сключен договор за дарение на стойност 800 000 лева от АЕЦ „Козлодуй”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)