Избрани Новини

Повдигнаха две обвинения на Владимир Каролев

Едното е за нарушаване на карантината, второто - за заблуждаващи публикации в социалните мрежи

Владимир Каролев вече е обвиняем, съобщи БНТ. Повдигнати са му две обвинения – едното е за нарушаване на карантината.
Второто е за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни.
Владимир Каролев ще бъде освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв.
Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Вчера Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата - финансистът Владимир Каролев, е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването. Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.
В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представил Каролев, както и как е обосновал пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област.
По този повод на 24.03.2020 г. е направен опит за призоваване на финансиста от известните адреси на територията на София, на които не е открит. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с него, като при проведения разговор е установено, че се намира на територията на Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа.
В хода на разследването е установено, че той собственоръчно е подписал декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, намиращ се в Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето. Видно от публикации в социалната мрежа, Каролев е нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че той с подписаната от него декларация е бил запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.
Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл.К. - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл.К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.
Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден