Избрани Новини

Напусна ни известният педиатър и онкохематолог проф. д-р Драган Бобев

Той е забележителен учен и университетски преподавател

След продължително боледуване на 24 март почина изтъкнатият наш педиатър и онкохематолог проф. Драган Бобев.
Проф. Бобев е един от най-изявените български педиатри, с изключителен принос в развитието на педиатрията и детската онкохематология в България, забележителен учен и университетски преподавател. Дълги години ръководи Катедрата по педиатрия и Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ ”Царица Йоанна” – ИСУЛ".
През 1997 година е ръководител на екипа осъществил първата в България трансплантация на костен мозък (хемопоетични стволови клетки). От 1996 г. до 2014 г. инициира и ръководи Програма за трансплантация на костен мозък в България.
Проф.Бобев въвежда световни стандарти в лечението на злокачествени заболявания при децата.
Той е родом от Дупница. Завършил е медицина във ВМИ – София през 1958 г. От 1966 г. работи в Детската клиника на ИСУЛ, Детската клиника на ВМИ – София и Научния институт по педиатрия последователно като асистент, главен асистент, доцент и професор. Има признати специалности по детски болести, клинична хематология и медицинска и онкология.
Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT). Повече от 25 г. е главен редактор на списание “Педиатрия”.
От 1990 г. е национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, а от 2006 г.- национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

Светла му памет!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)