Избрани Новини

190 са вече заразените с коронавирус, търновският лекар е с тежка клинична картина

Животът

23-03-2020, 13:11

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 23 000 българи са се върнали у нас през последното денонощие

За последното денонощие в България има 19 нови случая на инфекция с коронавируса и общият брой в България вече е 190. Повечето заразени са от София, има един нов в Плевен. Заболеваемостта върви нагоре. Това заяви на брифинг във ВМА ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му, в болшинството от случаите пациентите са в подобряващо се състояние.

"В "Пирогов" обаче остава критично състоянието на един пациент, който е интубиран. Там има още един пациент, който е интубиран, но днес колегите ще се опитат да го екстубират", допълни проф. Мутафчийски.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме достатъчно легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

Няма статистика дали човек с определена кръвна група е по-податлив към зараза с коронавируса, добави още ген. Мутафчийски. По думите му след преминаване на епидемията екип от лекари и учени чрез обобщаване на натрупания материал, имунния статус, щамовете на коронавирусите, биха могли да направят такъв анализ. В момента трябва да се извлекат най-добрите решения за лечение, всичко останало е обект на наука и може да изчака, а сега трябва да се спрем на схемите за лечение, които са окуражаващи като ефективност, добави той.

В отговор на въпрос за заразения във Велико Търново лекар, шефът на Националния оперативен щаб обясни, че той е настанен за лечение в болница.

"Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхепневмония. Приет е със симптоми за бронхепневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", уточни проф. Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски каза още, че само за последното денонощие в страната със самолети са се завърнали около 8000 българи, а през сухоземните граници - около 15 000.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов