Избрани Новини

Плевен ще има лаборатория за извършване на тестове за коронавирус

Екип от болница "Света Марина" - Плевен е на обучение за усвояване на методиката

Разширява се кръгът на лабораториите в страната, които работят с проби за коронавирус. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифингa във ВМА.

"Никой не е казал, че всеки пристигнал от чужбина, трябва да му се направи тест. Това са десет хиляди души към този момент, които пристигат от чужбина и това не е по възможностите на системата. Ако има задух, ако има тежка клинична картина той трябва да извика „Бърза помощ“ да го докара в медицинско заведение", подчерта Мутафчийски.

"Току що пристигна екипът от болницата "Света Марина" Плевен за обучение в нашата вирусология за усвояване на методиката. В Стара Загора са екипите, които са от Пловдив. Преминаха такова обучение и от Бургас. Разширява се кръгът на лабораториите, които работят", подчерта той.

В Плевен лабораторията ще бъде разположена във Втора клинична база. Както вече писахме, инвестицията за създаването на PCR лабораторията е изцяло със средства на МУ – Плевен и ще бъде в размер на 110 000 лева без ДДС. Сумата включва закупуването на PCR апарат и нужната съпътстваща апаратура.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)