Избрани Новини

Борисов: Може утре да го няма ГЕРБ, но ще направим, каквото е нужно за хората

Животът

22-03-2020, 15:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес трябва да сме като един, каза премиерът

С благодарност към медиите започна брифингът на премиера Бойко Борисов днес. „Много интересно и неочаквано за мен е това, което се случва, защото от неделя до днес с президента Радев сме провели две срещи. Всеки ден му се обаждам и му долагам какво правим. Тази сутрин той ми се обади и ми каза двата мотива, с които налага вето на закона. Само услужливо ми спести, че това е по предложение на БСП.

Днес трябва да сме като един – тези сервитьори, готвачи, пикола, на които държавата ще им плаща сега заплатите, да отидат да помагат на възрастни и болни хора.

Надявам се утре по най-бързия начин Законът да се гледа от комисиите и да се приеме.

От какво искаме да се възползваме – от мъката на хората ли? Че се редят на опашки в магазините и по КПП-тата? Може утре да го няма ГЕРБ, но ще направим каквото е нужно за хората. Дайте да изхарчим резерва – ами той сам ще се изхарчи. Ще ме убият с камъни, ако не се погрижим за хората на първа линия. Ние сме парламентарна република – парламентът решава. Парламентът не се консултира с мен. Ако президентът е искал – има стол за него в парламента, да е отишъл. Кое го е уплашило – че армията ще тръгне с танковете срещу хората? Тя е в краен случай, и то да помогне. Трябва да се разнасят лекарства, вода… Кадрите не достигат. Това на Радев е егоцентризъм – вземали му правомощията – кои правомощия? Изпуснем ли здравето на хората, парите после нищо не струват.“- това каза в емоционално изявление премиерът на извънредния брифинг.

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху част от текстове от Закона за извънредното положение. Това стана ясно по-рано днес в нарочно изявление на Радев, в което той отправи и предупреждението, че гладът ще надделее над страха.

"Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата", подчерта той в обръщението си.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, добави Радев.

Той призова правителството да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите от кризата.

„Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти, лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има мерки, но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на така очакваното намаление на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват сезонното намаление на редица стоки. Така предложения модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава“, каза още президентът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов