Избрани Новини

Български защитни шлемове са на разположение срещу коронавируса

По 200 бройки ще бъдат произвеждани на ден

Защитни шлемове, произведени от българската промишленост, вече са на разположение на специалистите, които работят с пациенти с COVID-19.

Това са предпазни средства, които са изключително препоръчителни при извършване на особено опасните манипулации на такива пациенти - интубация, промивка на тръбите при интубиране, вземане на проби, когато може да се получи неочаквано изкашляне от пациента в лицето на специалиста. Тогава защитните очила и маската не са достатъчна защита, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който представи пред медиите новия продукт.

Той поясни, че тези шлемове са дефицитни, както и всичко останало, свързано с предпазните облекла:

Това е един от най-големите успехи в момента, наред със защитните облекла, които вече се произвеждат в България - благодарение на усилията на министър-председателя и мобилизацията на нашите производители. По 200 бройки ще бъдат произвеждани на ден, а с прототипи на шлемовете вече разполагат екипите на ВМА и УМБАЛСМ „Пирогов”.

Веднага щом постъпят новите количества, ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, в които има пациенти с установен COVID-19, поясни още професор Мутафчийски.

От няколко дни медицинските специалисти работят със специалните защитни облекла, също родно производство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов