Избрани Новини

Разследват мъж от Гоце Делчев за неспазване на задължителната карантина

Карантинният срок, който той следвало да спазва, е до 22.03.2020 г.

Под ръководството на Районна прокуратура - Гоце Делчев се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.355, ал.2, вр.ал.1 от Наказателния кодекс.

В резултат на възложена съвместна проверка на лица под карантина, извършена от органите на МВР, РЗИ и общински такива, е било установено, че Ю.Ц. не се намира на посочен от него адрес в гр.Гоце Делчев.

На 7.03.2020 г. при влизане през КПП Калотина мъжът попълнил формуляр за събиране на данни на пристигащи от Италия във връзка с епидемичната ситуация на новия коронавирус Covid 19. Карантинният срок, който той следвало да спазва, е до 22.03.2020 г. При осъществен телефонен разговор с него той заявил, че се намира в Румъния.

В резултат на проведеното разследване е било установено, че Ц. напуснал адреса на пребиваване още на 12.03.2020 г., като на следващата сутрин преминал границата в страната на ГКПП Видин Дунав мост с влекач „Ивеко“.

Настоящото досъдебно производство е било взето на специален надзор в Апелативна прокуратура - София съгласно издадена заповед на главния прокурор относно престъпления по чл. 355 от Наказателния кодекс.

След влезли в сила законодателни промени от 14.03.2020 г., наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов