Избрани Новини

Банско е под карантина за две седмици

Животът

17-03-2020, 19:18

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Забранява се излизането по улиците

81 са вече болните у нас от коронавирус, трима от тях са в Банско. „В такива ски курорти, заради охлаждане на горните дихателни пътища, се превръщат в място за разпространение на вируса. В Банско има тревожна тенденция за увеличаване на заболяването, затова предлагаме на Министъра на здравеопазването от този час днес се забранява влизането и излизането на хора. Тези, които са живущи и са извън града, могат да се приберат до 20 часа утре. Забранява се излизането по улиците на жителите без основателна причина, а именно само аптеки, здравни пунктове, банки, хранителни магазини, бензиностанции. В града ще влизат само товарни автомобили, каращи стоки от първа необходимост, техници от комунално-битовите услуги, полиция и лекари.“ – това обяви на извънреден брифинг ген. Мутафчийски.

МВР взема мерки за изпълнението на заповедта, подчерта министър Младен Маринов. Влизането и излизането от града се счита за нарушаване на карантина и се налагат глоби. Към днешния ден растат случаите на нарушаване на карантината, затова гражданите да се отнасят сериозно към мерките и да изпълняват разпорежданията, подчерта Маринов.

В Банко, който е около 10-хиляден град, има около 200 чуждестранни туристи в хотелите. „Свързали сме се с посолствата на държавите и хората ще могат до 24 часа да напуснат града с контролирано извозване до летището.“ – допълни министърът на външните работи Екатерина Захариева.  

Строгият карантинен контрол е за срок от 2 седмици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов