Избрани Новини

Само един случай на Covid-19 в Благоевградска област

Това е деветгодишното английско дете

За Благоевградска област има само един потвърден случай на заразен с Коронавирус. Информацията е от Националния кризисен щаб, заяви за Радио Благоевград д-р Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Блгоевград.

Става дума за деветгодишното английско дете в Банско. То е в добро здравословно състояние, без симптоми, поставено е под карантина, уточни д-р Калоянов. Отрицателни са пробите на възрастните, които са в контакт с детето, каза още д-р Калоянов. Те остават под карантина за 14 дни. Ако някой от тях развие симптоми, ще бъде настанен в инфекциозно отделение. За англичанина, който се лекува в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград, д-р Калоянов заяви, че не е потвърдено от Националния щаб засега, че е заразен с Covid-19. Той се лекува и е в добро състояние. Вчера са взети около 18 проби на контактни лица с англичаните, които се намират под карантина в Банско. Очаква се в ранния следобед днес да излязат пробите в Националната референтна лаборатория.

Личните лекари трябва да си осигурят сами предпазни средства. РЗИ - Благоевград е осигурила предпазни средства за инфекциозните отделения, за спешните центрове и за медиците, които дават дежурства на ГКПП - Кулата. От вчера има заповед на министъра представители на здравната инспекция да дават дежурства и на ГКПП - Илинден заедно с лекари от болницата в Гоце Делчев. Все още няма термокамери на Кулата. До две седмици ще бъдат монтирани, информира д-р Калоян Калоянов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов