Избрани Новини

Расте броят на българите с коронавирус, вече са 51

Животът

15-03-2020, 17:38

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Болният варненец минал през Италия и Испания, после от София до Варна пътувал с влак

Осем нови случая на инфектирани с COVID-19 има у нас. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Общо инфектираните в България са 51, от които двама са починалите.

Във ВМА днес са изследвани 83 проби, шест са положителни, в националната референтна лаборатория са изследвани 51 проби, две от тях са положителни. Сред тях е и тази на пациентът от Варна. В морската столица има 12 изследвани, а в Стара Загора - 16. Всички са отрицателни. Във ВМА има настанени 10 пациенти, в белодробната болница - 5, в Пирогов- 1, в Александровска болница - 1, в Плевен - 4, в Габрово - 2 и един във Варна.

Пациентът от морския град е заминал за Бергамо, след което е пътувал за Барселона. После се е върнал до София отново със самолет, и с влак е пътувал до Варна. След като се е прибрал, веднага се е явил в болница, обясни Мутафчийски. Посочено беше, че заради този пациент държавата ще ангажира голям ресурс, за да установи всички, които са били в контакт с него.

БДЖ предприе незабавни действия по изолиране на подвижния състав от вагони, с който е обслужен бързият влак № 2601 от София за Варна вчера. Мярката е предприета, след като е установено, че диагностицираният с коронавирус пациент от Варна е пътувал с този влак.

Четирите вагона от състава на влака са изолирани и поставени под карантина. Превозният персонал, който е бил на смяна във влака, също е поставен под карантина, като на служителите са взети проби за изследване.

Националният железопътен превозвач препоръчва на своите клиенти да спазват висока лична хигиена като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места, да наблюдават здравословното си състояние и да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

 

В Гърция са регистрирани нови 228 случая. Общо в света заразените с COVID 19 са близо 160 000. Днес са починали 134 човека и така жертвите на епидемията вече са 5973.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов