Избрани Новини

МВнР: Пътуването от и към България става невъзможно

Животът

15-03-2020, 14:40

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно, заявиха от МВнР и отново призова сънародниците ни у нас и чужбина да не предприемат пътувания, да отменят вече планираните и да спазват указанията на институциите Бъдете отговорни към себе си, близките си и обществото, апелираха от ведомството на Екатерина Захариева.

Във връзка с превенцията срещу разпространението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

Австрия е затворила границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството ни във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.

По официални данни няма напълно затворени граници в Унгария.

На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.

Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.

Режимът на работа на ГКПП в Хърватия е в тясна връзка с този на Сърбия - ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

В Република Северна Македония е взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич и при Благоевград. Отворени на границата с България остава само пунктът на Гюешево.

От полунощ Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП. Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.

Румъния затвори за един месец няколко ГКПП. Сред тях са Черна вода - Кардам, Добромир - Крушари, Липница - Кайнарджа, Свищов - Зимнича , Турну Мъгуреле - Никопол, Бекет - Оряхово

Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Най-високо (ниво 5) остава за Китай и Иран

Ниво 4 важи за Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.

Ниво 3 за Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

 Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов