Избрани Новини

МВнР: Не пътувайте в чужбина или към България

Към момента границите на съседните на България са отворени

Във връзка с огромния брой запитвания, Министерството на външните работи информира, че Република България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани.
Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.
Към момента границите на съседните на България са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.
Ако решат да предприемат пътуване, препоръчва се на българските граждани зад граница преди това да се информират за въведените превантивни мерки в държавите, през които преминават, включително и на границите на съответните държави.
За целта ще публикуват периодично актуална информация на сайта на МВнР.
Актуалната обстановка с граничния контрол е следната:
Италианско-словенска граница – преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;
Хърватия – транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;
Чехия – преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;
Република Северна Македония – няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;
Сърбия – функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: „Калотина“ и „Връшка чука“, на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.
Гърция – няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;
Унгария – граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;
Германия – има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;
Швейцария – няма ограничения за пътуване;
Румъния - към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected].Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май