43 са общо случаите на COVID-19 у нас

Нови 2 случая са регистрирани в България в Плевен и София

Нови 2 случая на COVID-19 са регистрирани у в България. Единият пациент е от Плевен, другият от София. С това общият брой на пациентите, регистрирани с новия коронавирус става 43, като двама от тях са починали.
Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.
Пациентите, които са приети на болнично лечение, са в стабилно състояние.
Изключително динамична е ситуацията в целия  свят, а вчера са обявени нови, по-твърди мерки в редица страни – Белгия, Германия, Франция, Испания.
Особено внимание и мобилизация имаме на „Гранична полиция”. Тази сутрин разговарях с директора на службата, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за всички пристигащи. Вече направхме и първите анализи, свързани с регистриране и картотекиране на потенциални пациенти. Оакзва се, че изписаните нечетливо на ръка адреси силно затрудняват работата на органите след това. Има изрична инструкция на граничните полицаи и всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинно изписване на всички данни, поясни генерал-майор Мутафчийски.
Той поясни, че са сформирани групи за издирване на потенциално заразени и контактни лица на всички, които вече са регистрирани с COVID-19. В тях участват органите на МВР и на РЗИ. Отчита се обаче сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност. Затова вървят идеи за мобилизиране на служители от РЗОК, от Агенцията по контрол на храните и други.
Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво. С изключително удоволствие прочетох съобщението на директора на Александровска болница – проф.Костадин Ангелов, където кампанията за набиране на доброволци дава един много окуражаващ резултат. 77 души вече са се записали, включително и знакови лица като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и ексобластният управител на Перник Ирена Соколова, много студенти и специализанти, заяви още професор Мутафчийски.
От няколко дни процес по набиране на доброволци тече и във ВМА – освен студенти- шестокурсници, специализанти и няколко десетки лекари от академията са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на Клиниката по инфекциозни болести,както и на интензивните клиники.
Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо за нас, защото показва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема.  Те не си правят илюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, заяви още професор Мутафчийски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен